Alicante fakta

alicante-fakta

Alicante är en kuststad som ligger på Spaniens sydöstra kust. Staden är provinsen Alicantes huvudstad som är en del av Valencia-regionen. Alicante har mer än 300 000 invånare i huvudstaden och mer än dubbelt så många när man även räknar med det omkringliggande området med alla förorter. Detta har lett till att Alicante inte bara är den näst största staden i Valencia-regionen men också den åttonde största staden i hela Spanien.

Språk, potential och stadsliv i Alicante

Det mest använda språket i Alicante är spanska, vilket även är det officiella språket även om andra språk talas av olika minoritetsgrupper i andra spanska provinser. Staden har också den snabbaste tillväxten i detta europeiska land, där ekonomins viktigaste inkomstkälla är beroende av turismen som i sin tur ökar mycket varje år. Alicante är också en av de mesta eleganta städerna i Spanien, något som beror på en perfekt kombination av fina stränder, fantastisk shopping, djupa kulturella rötter och ett hektiskt nattliv. Detta har totalt omformat stadens bild under de senaste decennierna och lockar ständigt fler turister till detta solfyllda hörn av Spanien.

Historia

Regionen Alicante har varit bebodd sedan omkring år 5000 f.Kr. Fram till år 3000 f.Kr. började de första jägarna och samlarna att bosätta sig här, men bevismaterialet för detta är för sporadiskt för att noga kunna bestämma var de flesta av dessa skulle ha kommit ifrån.

Därefter, runt år 1000 f.Kr, började både feniciska och grekiska handelsmän att besöka området för kommersiella ändamål och spelade därigenom en viktig roll för införingen av alfabetet, järn och keramikhjulet. Men det var inte förrän år 600 f.Kr. som Alicante-området såg sin första bosättning vid Akra Leuke, en befäst by som grundlades av dåtidens general Amilcar.

Omkring år 500 e.Kr. blev distriktet Alicante ockuperat av araberna vilket hade stort inflytande på områdets arkitektur medan det samtidigt förde med sig nya fruktarter och kornsorter som tidigare varit okända. Men det var inte före år 1246 som Alicante kom under styret av Kung Alfons X, som startade det spanska herradömet över regionen.

Tre århundraden därefter, omkring år 1700, var Alicante redan så etablerat att staden kämpade i det spanska tronföljdskriget som slutade med att Spaniens nya härskare, Felipe, tog bort många av de privilegierna som Alicante hade åtnjutit seden maurernas tid. Detta tilltag bidrog till en långsam, men jämn nedgång som varade till en bra bit in på 1900-talet. Men under åren som därefter följde fick Alicante status som hamnstad och (med undantag av tre och ett halvt decennium under diktatorn Francos styre) har sedan dess vuxit ganska snabbt och efterhand blivit en av Spaniens viktigaste exportörer av frukt och salt. Dessutom lockar staden till sig ett enormt interesse från turister från hela världen, som varje dag lär och upptäcker mer av vad Alicante kan erbjuda.

Klimat

Vädret i Alicante är bland det bästa – inte bara i Spanien – utan i hela Europa och är en av stadens “gömda juveler” eftersom vädret är milt och väldigt stabilt, vilket innebär att turister inte behöver bekymra sig om klimatet. Costa Blanca har ett genomsnitt på 2800 soltimmar per år vilket är mycket mer än andra europeiska toppresemål.

Dessutom är genomsnittstemperaturen i Alicante19.3ºC vilket gör både Costa Blanca och Alicante ideella ställen att besöka (eller bo) året runt. Till och med på de omkring 20 dagarna av året (vanligtvis om vintern) då Alicante erfar regnväder, förblir temperaturen på behagliga 16ºC.

Dessa förstaklassia väderförhållanden beror antagligen på Alicantes privilegierade belägenhet. Staden ligger mellan en rad små berg på norrsidan och en varm och vacker kustlinje på syd- och sydöstsidan. Detta ger som regel en frisk, mild bris 365 dagar om året